Budai Baba Szülésfelkészítő Központ

B csoportú Streptococcus – GBS szűrés

A Streptococcus szűrés jelentősége a terhesség alatt.

A  Streptococcus agalactiae  megtalálható a szervezetünkben a bélflóránk természetes tagjaként, és megbújhat a nők hüvelyváladékában, akár tünetmentesen is. Ez a baktériumfaj leginkább az újszülöttekre veszélyes. A szülést követően légzészavart, szepszist okozhat. Ezért a terhesgondozás részeként ma már nagy hangsúlyt fektetünk ennek szűrésére a terhesség 35-37. hetében. A hüvelyváladék-mintavétel rutin orvosi vizsgálat keretein belül történik, a mintát a hüvelyből és a végbélnyílásból nyerjük egy steril vattapálca segítségével. A laboratóriumi vizsgálatot követően 5-7 munkanap után várható az eredmény.

GBStreptococcus-pozitivitás esetén, vagy ha nincs lelete a kismamának:

A legmodernebb szemlélet szerint a terhesség alatt teendő nincsen a szülés megindulásáig. A szülés megindulásakor antibiotikumot adunk a kismamának intravénás injekcióban, meghatározott időközönként, melyet az intézmény saját protokollja alapján folytatnak az újszülött megszületéséig. Ezzel elkerüljük az újszülött fertőződését. Amennyiben nem, vagy csak egyszer kapott a kismama antibiotikumot, akkor az újszülött szoros megfigyelése, illetve laboreredménye alapján dönt a gyermekorvos a további teendőkről.
Ha a szülés körüli eseményekről többet szeretnél megtudni szaktanácsadónk szeretettel vár benneteket tanfolyamainkon, egyéni konzultációkon. Bővebb információk miatt látogassatok el a weboldalra.

https://budaibaba.hu/

MEGOSZTÁS

KÖVESSEN MINKET FACEBOOK-ON IS!

Kategóriák