Budai Baba Szülésfelkészítő Központ

Gesztációs diabétesz – GDM – OGTT

Gesztációs diabétesz

 

A várandósgondozás során számos szűrővizsgálat készül. Ilyen a GDM szűrés is. Ezek terhességi héthez kötött vizsgálóeljárások. Az egyik ilyen szűrés a várandósság 24. és 27. hete között az OGTT, azaz a terheléses vércukorvizsgálat, ami a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. Az esetek többségében a várandósok nem is sejtik, hogy érintettek, csak a szűrés során derül ki.  A vizsgálat alatt éhgyomi vércukorszintet mérnek, majd 75 gramm cukoroldat elfogyasztása után meghatározott időközönként (30-60-90-120 perc) vérvétel történik. 120 perc elteltével, ha a vércukorérték 7,8 mmol/liter vagy e felett van, akkor GDM( gesztációs diabéteszről) azaz terhességi cukorbetegségről beszélünk. Azok a kismamák akiknél fen áll a GDM veszélyeztetett terheseknek számítanak, így a várandósgondozás során ők nagyobb odafigyelést igényelnek.

Kialakulásának oka, hogy a placenta (vagyis méhlepény) által termelt hormonok és az inzulinbontó enzim együttesen csökkentik az inzulin hatását a sejtekre, így inzulinrezisztenciát okoznak. A hasnyálmirigy ezt megpróbálja több inzulin termelésével ellensúlyozni. Ha erre nem képes, a vércukorszint magas marad étkezés után, ami gesztációs diabéteszhez vezet.

A terhességi cukorbetegség esetén legfontosabb a dietetikus által előírt diéta betartása, a vércukorszint otthoni ellenőrzése és az után követés. Az esetek nagy részében elégséges az alacsony glikémiás indexű étrend, meghatározott napi szénhidrátbevitel és a napi ötszöri étkezés. Azonban vannak olyan esetek (igen magas vércukorértéknél), amikor a diabetológus szakorvos inzulinterápiával egészíti ki a diétát a baba megszületéséig. Az egészséges életmódhoz a rendszeres, könnyű testmozgást, a kismamatornát is be lehet iktatni. Így a várandósság problémamentesen folyhat le mind az édesanya, mind a magzat számára. A gesztációs diabétesz az esetek többségében  a szülés után megszűnik.
Tünetmentesség esetén is ajánlott az éves gyakorisággal elvégzett cukorterheléses vizsgálat!
Ha többet szeretnél megtudni a szülés körüli eseményekről szaktanácsadónkban többféle tanfolyamon, egyéni konzultáción is részt vehetsz.
Bővebb információk miatt látogasd meg weboldalunkat. Várunk szeretettel.

 

 

https://budaibaba.hu/szulesfelkeszites-nstctg-vizsgalat-konzultacio/

MEGOSZTÁS

KÖVESSEN MINKET FACEBOOK-ON IS!

Kategóriák