Gesztációs diabétesz – GDM – OGTT

Gesztációs diabétesz

 

A várandósgondozás során számos szűrővizsgálat készül. Ezek terhességi héthez kötött vizsgálóeljárások. Az egyik ilyen szűrés a várandósság 24. és 27. hete között az OGTT, azaz a terheléses vércukorvizsgálat, ami a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. Az esetek többségében a várandósok nem is sejtik, hogy érintettek, csak a szűrés során derül ki.  A vizsgálat alatt éhgyomri vércukorszintet mérnek, majd 75 gramm cukoroldat elfogyasztása után meghatározott időközönként (30-60-90-120 perc) vérvétel történik. 120 perc elteltével, ha a vércukorérték 7,8 mmol/liter vagy e felett van, akkor gesztációs diabéteszről, azaz terhességi cukorbetegségről beszélünk.

Kialakulásának oka, hogy a placenta (vagyis méhlepény) által termelt hormonok és az inzulinbontó enzim együttesen csökkentik az inzulin hatását a sejtekre, így inzulinrezisztenciát okoznak. A hasnyálmirigy ezt megpróbálja több inzulin termelésével ellensúlyozni. Ha erre nem képes, a vércukorszint magas marad étkezés után, ami gesztációs diabéteszhez vezet.

A terhességi cukorbetegség esetén legfontosabb a dietetikus által előírt diéta betartása, a vércukorszint otthoni ellenőrzése és az utánkövetés. Az esetek nagy részében elégséges az alacsony glikémiás indexű étrend, meghatározott napi szénhidrátbevitel és a napi ötszöri étkezés. Azonban vannak olyan esetek (igen magas vércukorértéknél), amikor a diabetológus szakorvos inzulinterápiával egészíti ki a diétát a baba megszületéséig. A gesztációs diabétesz az esetek többségében elmúlik a szülés után. Tünetmentesség esetén is ajánlott az éves gyakorisággal elvégzett cukorterheléses vizsgálat!

Az egészséges életmódhoz a rendszeres, könnyű testmozgást, a kismamatornát is be lehet iktatni.

Így a várandósság problémamentesen folyhat le mind az édesanya, mind a magzat számára.