Budai Baba Szülésfelkészítő Központ

Császármetszés

Hogyan tudok felkészülni?

Bevezetésképpen úgy gondolom, hogy érdemes egy kicsit beszélnünk a császármetszés történetéről.

Latin neve Sectio caesarea (így szerepel a zárójelentésen is), ami ,,vágó metszést” jelent. Az első műtétet az 1700-as években végezték.

Több évszázad alatt tökéletesítették a módszert és az eszközöket, hogy a lehető legbiztonságosabbá váljon ez a beavatkozás mind a baba, mind az anya számára.

Az első igazán sikeres császármetszést, mely után az anya és újszülöttje egészségesen hagyhatta el az intézetet, Tauffer Vilmos végezte 1880-ban.

A XX. században jelentős fejlődésen ment keresztül a császármetszés. Elsősorban a biztonságossága terén értek el nagy eredményeket, amely lehetővé tette az elterjedését a gyakorlatban olyannyira, hogy már nem csak életveszély esetén lehet alkalmazni, hanem megelőzésként is. Biztonságosabbá vált a műtéti technika, javultak a varróanyagok és az altatási- és érzéstelenítési módszerek.

Magyarországon az újszülöttek körülbelül 30%-a császármetszéssel jön a világra.

Császármetszés esetén a természetes szülőutak megkerülésével műtéti úton segítik világra a magzatot.

A császármetszést anyai vagy magzati okok miatt javasolja a szakember.

Ilyenkor beszélünk tervezett, azaz program császárról, amikor a műtéttel megelőzhetjük a szövődményeket mind az anya, mind a magzat részéről.

Anyai okok: Az édesanyának ismert betegségei miatt nem javasolják a természetes szülést: Pl.súlyos szívbetegség, baleset utáni medencetörés, elöl fekvő méhlepény, súlyos terhességi toxémia (praeeclalampsia) stb.

Magzati okok: A magzat elhelyezkedése méhen belül nem teszi lehetővé a természetes szülést (pl. harántfekvés esetén illetve medencevégű fekvés bizonyos eseteiben).

Természetes szülés alatt is alakulhat úgy a folyamat, hogy császármetszéssel kell világra segíteni a kisbabát.

Ebben az esetben legtöbbször a magzat érdekei miatt dönt a szülést kísérő orvos, szülésznő a császármetszés mellett (pl. beilleszkedési rendellenesség (magas egyenes állás), magzati szívhangeltérés (tartós korai bradycardia)).

A műtétet összehangolt orvosi team végzi. Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálatot és felvilágosítást követően, minimális  gyógyszeres előkészítés után a kismamát a császárműtőbe szállítják.

Az apa szerepe a műtőajtóban nem ér véget, hisz ebben az esetben is támogatni tudja a kismamát. Az újszülött megérkezése után az ellátást követően az apáé az aranyóra, majd amikor az anyuka kikerül a műtőből, karjaiba veheti a kisbabát.

A szülésznő feladata ilyenkor is a kismama támogatása, segítése és az újszülött méltó fogadása. A gyermekágyas időszak ebben a helyzetben kicsit nehezebb lehet az anya számára. Ebben is segítséget tudunk nyújtani a hozzánk forduló családoknak.

Keressetek minket bizalommal!

www.budaibaba.hu

MEGOSZTÁS

KÖVESSEN MINKET FACEBOOK-ON IS!

Kategóriák